Masterplan Den Dries januari 2020 van start
Op naar een inclusieve woonsite voor mensen met én zonder beperking
In januari 2020 gaat het Masterplan van voorziening Den Dries in Evergem van start. Op de gronden in de Bolwerkstraat start de bouw van wat een echt inclusieve én groene woonsite moet worden met 2 woonentiteiten voor mensen met een zware ondersteuningsnood, 12 studio’s voor mensen met beperking en 34 appartementen voor mensen zonder. Slechts 20% van de 17.000 m 2 zal worden bebouwd, en dat is een bewuste keuze voor een groene en leefbare omgeving. Er komt een Huis van Beleving, naast een gebouw met brasserie, keuken, personeelslokalen, burelen, dagbestedingslokalen, ondergrondse parkeergarage. Alles wordt gedeeld met de buurt.
Den Dries is altijd een eiland geweest. “Welke inspanningen we ook deden om tot volledige integratie te komen, we bleven altijd een eiland in het midden van een woonwijk”, vertelt Luc Verbeke, algemeen directeur van Den Dries. “Pas toen een aantal van onze bewoners her en der in Evergem gingen wonen, werden ze beschouwd als echte buurtbewoners.” Het inzicht groeide dat Den Dries de buurt niet tot bij de bewoners moest brengen, maar dat net de omgekeerde beweging nodig was. Zo ontstond het idee van een inclusief woonproject, waar mensen met en zonder beperking samenleven.
Masterplan Den Dries, van eiland naar inclusief publiek park
De nu 30 jaar oude gebouwen beantwoorden niet meer aan de huidige zorgnoden. Omdat renovatie te weinig toekomstgerichte resultaten zou opleveren, is nieuwbouw de beste optie. Het Masterplan start in januari 2020 met de bouw van 2 woonentiteiten aan beide uiteinden van de site, elk voor 20 mensen met een zware ondersteuningsnood. “Op die manier maken de gebouwen pertinent deel uit van het geheel”, vertelt Luc Verbeke. “Zodra die er staan, breken we de huidige woningen af en leggen we een ondergrondse parking aan voor 48 wagens. Een aantal bovengrondse parkeerplaatsen blijft behouden voor mensen die hulp nodig hebben.”
“Als tweede stap bouwen we een Huis van Beleving, waar we de gelijkvloerse ruimtes voor kine, medische dienst en snoezelruimte willen delen met derde partijen. In de verdiepingen erboven komen er woonappartementen. In een centraal gebouw ernaast, ook op het gelijkvloers, komen er een brasserie, keuken, personeelslokalen, burelen, dagbestedingslokalen … en ook die gaan we delen. We hebben telkens het gelijkvloers van twee gebouwen ingepalmd, een bewuste keuze om deel uit te maken van het geheel. We hebben horizontaal in plaats van verticaal gedacht”, argumenteert Luc.
Op naar een echt inclusieve woonsite
Het Masterplan voorziet 34 appartementen voor mensen zonder en 12 studio’s voor mensen met een beperking: iedereen woont samen in dezelfde inclusieve omgeving. “Ook mensen met een zware ondersteuningsnood. Oplossingen zoeken we via slimme technologie”, verzekert Luc. “We bouwen 3 gebouwen 4 verdiepingen hoog en zorgen ervoor dat we altijd 28 meter verwijderd blijven van de perceelgrens. Tussenin bevindt zich veel groen, speeltuintje, bankjes. We hebben geluisterd naar de buren, omgeving, cohousingpartners en gemeente, we delen wat er kan gedeeld worden en bouwen toekomstgericht, ecologisch, duurzaam en flexibel. Tegelijk waken we erover om alles financieel haalbaar te houden voor de bewoners én voor Den Dries vzw.”
Open, inclusief woon- en parkgebied
Den Dries wil weg van ‘campus’ Bolwerkstraat. “We streven naar een open omgeving zonder fysieke en mentale grenzen, en daarvoor is een parkomgeving ideaal”, vertelt Luc. “We verbinden de twee doodlopende straten Venhoute – Bolwerkstraat via een trage weg, enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Een fijne manier voor ons om van de campus weg te raken, verkeersoverlast te vermijden én de omliggende wijk een ideale, veilige verbinding te bieden naar het centrum van Evergem met zijn scholen, sporthal, winkels… Ook het commitment met de buurtbewoners vinden we belangrijk. Om te vermijden dat we later weer op twee aparte eilanden leven, omschrijven we in een notariële akte wat we met de grond willen doen en hoe we met elkaar willen omgaan.”
Het Masterplan werd mede mogelijk gemaakt met de medewerking van de Provincie Oost-Vlaanderen.