Kwaito-event

Bert De Baere vertelt ons wat meer over het eerste ‘grote’ Kwaito event waar wij mochten aan deelnemen.

“Kom mee taal maken” op vrijdag 16 september in Hal 5 in Leuven. Deze uitnodiging kregen wij net als heel wat andere collega’s van Kwaito-leden in onze mailbox.

Ik had al wel van Kwaito gehoord, ik wist dat het een netwerk is van verschillende organisaties van over heel Vlaanderen (vzw Groep Ubuntu, vzw Pegode, vzw Oostrem, vzw Raakzaam, vzw Hejmen, vzw Den Dries, vzw Oranje, vzw Obra | Baken, vzw Zonnehoeve | Living+ en vzw De Wroeter) die op sociaal verantwoorde en duurzame wijze willen ondernemen ten gunste van kwetsbare groepen in de samenleving.
Maar ik had ook nog veel vragen: op welke thema’s zet Kwaito in? Wat hebben ze reeds gerealiseerd? Wie zijn de gezichten en wat zijn de verhalen achter deze genootschap? Wat betekent die gekke naam?

Dus ik las nieuwsgierig verder op de uitnodiging “Kom mee taal maken.”

Kwaito organiseerde dit event, net om een antwoord te geven op bovenstaande vragen. Ze wilden ons kennis laten maken met collega’s van Kwaito-leden uit heel Vlaanderen om op die manier deel te worden van een nieuwe beweging en ook om gewoon een toffe dag te beleven. Reden genoeg om met de voltallig staf, Luc -beleidsmedewerker strategische projecten- en Bieke -medewerker communicatie- met de trein naar Leuven te sporen.

In de voormiddag kwam ik al snel te weten waar die toch wat vreemde naam “Kwaito” voor stond. Kwaito verwijst naar de gelijknamige Zuid-Afrikaanse muziekstijl en staat synoniem voor de stem van het volk en een manier van in het leven staan. Verder stak ik op dat Kwaito wil verbinden op alle niveaus: intermenselijk door talentgericht te ondersteunen, tussen mensen door sociaal weefsel te versterken. Op die manier willen ze een nieuwe taal maken en ondernemen voor een nieuw systeem dat zorg en welzijn overstijgt.

In de namiddag reflecteerden we op de voormiddag in kleine mixed praatgroepjes rond de volgende thema’s: Wonen, Lokale Partnerschappen, Buurtgericht ondernemen, Werken, Mobiliteit, Zorgprofiel van de medewerker van de toekomst, Duurzame cliëntrelaties, Communicatie en Vrije tijd.
Ik sloot aan op het denkgroepje duurzame cliëntrelaties. Met de verschillende partners dachten we vooral na over het breed dragen van mensen met wie het dreigt vast te lopen. Zouden we een carrousel-systeem tussen de verschillende organisaties kunnen opzetten om zo zuurstof te bieden aan teams en cliënten? Kunnen we dit al concreet maken? Hoe ondernemen we dit samen?
Maar het bleef niet enkel bij vragen en brainstormen. Er werd ook een engagement uitgesproken om dit vast te pakken en met enkele van de partners verder uit te werken. De solidariteit en de goesting was duidelijk voelbaar. Dit gaf energie en overtuigde me van het belang om elkaar inhoudelijk te versterken. Samen sterker.

We sloten de dag af met een hele hoop gespreksstof en inspiratie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief