Gentle Teaching studiedag

Op maandag 25 oktober organiseerden onze vrienden van de Prinsenstichting in Purmerend (NL) een Gentle Teaching studiedag.
In ruil voor een bijdrage van onze orthopedagoog Karel konden enkele medewerkers deelnemen aan deze dag.

Wat deed het goed om in deze periode van afstand en digitale ontmoetingen nog eens Den Dries te vertegenwoordigen in het nabije buitenland…
Een rijk gevulde dag waarin Karel de spits heeft afgebeten als plenaire spreker en de eer van Den Dries heeft proberen hoog te houden door alle professionals een spiegel voor te houden. Hoe onvoorwaardelijk zijn we werkelijk in het verbinden met onze cliënten? Daarna heeft Dirk Jan Beumer ons geleerd dat “er geen wij en zij is, maar alleen ons”. De rest van de dag heeft het ‘busje medewerkers’ van Den Dries geproefd van diverse workshops, die allen een eigen vertaling hebben gegeven aan Gentle Teaching. De ene keer leerrijk, soms herkenbaar en de andere keer ontgoochelend, maar steeds verrijkend. Zelfs al leer je weinig bij, toch houden deze contacten met buitenlandse collega’s ons steeds een spiegel voor over onze eigen visie en werkwijze… en keren we geïnspireerd terug naar huis.

Onze collega uit de Prinsenstichting en woordkunstenaar Levi Noë verdient een bijzondere vermelding want hij luisterde de studiedag op met zijn bijzonder mooie, soms poëtische woordenvloed die zonder
omwegen iedereen die in de zorg actief is, aan het denken zet… Wat deed het goed om samen te zijn en met een verrijkt hoofd en een gevulde batterij terug naar België af te zakken…

Een vol etmaal op zwier met een groep collega’s staat garant voor veel verrijking, inspiratie en niet te vergeten, veel leute!
Je leest hieronder hoe Sanne en Seppe dit hebben beleefd

Dag Sanne en Seppe,
Bedankt om even tijd te maken voor dit gesprekje. Vertel eens,… hoe hebben jullie deze studiedag ervaren?

Sanne: Super, ja echt heel leuk
Seppe: Zeker een top ervaring.

Tof! En vertel eens, hoe ging dit allemaal in zijn werk?

Sanne: Via een oproep konden we ons aanmelden om deel te nemen aan deze vorming. Mijn collega’s Claire en Heleen wisten me te overtuigen van de meerwaarde! Hoewel ik op voorhand wat twijfelde heb ik er geen moment spijt van gehad.
Na vijf jaar in Den Dries heb ik een heleboel collega’s nu beter leren kennen. In overleg met mijn leidinggevende werd gekeken of ik even uit de werking kon gehaald worden. Toen dit mogelijk bleek, was alles eigenlijk direct in kannen en kruiken.

Seppe: Zelf heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben ondertussen 6 maand werkzaam in Den Dries. Ik grijp elke kans aan om bij te leren over de visie! De mogelijkheid om een studiedag bij te wonen laat ik dan ook niet liggen. Ik zou het zo opnieuw doen.

En? Wat hebben jullie bijgeleerd? Ervaren?

Seppe: De ongedwongen sfeer van Den Dries, maar ook van de vorming was toch echt wel een ‘eye opener’ voor mij! Op stap met de orthopedagoog, maar echt het gevoel hebben dat je alles gewoon kan bespreken! Heel apart, maar typisch Den Dries.

Sanne: JA! En niet alleen de collega’s onderling, maar ook de andere deelnemers. Je merkt echt dat de Gentle Teaching visie niet alleen toegepast wordt om de cliënten, maar ook het medewerkersbeleid draagt er de vruchten van. Mensen waren open, zorgzaam en nieuwsgierig op deze studiedag. Een gevoel van onderlinge verbondenheid was duidelijk merkbaar.  Met mensen gedachten uitwisselen over onze visie,… je leert toch elke keer weer bij!

Dus de conclusie: voor herhaling vatbaar?

Beiden: Absoluut!

Sanne: Ik raad het echt iedereen aan!

Bedankt Sanne en Seppe. Ik laat Karel weten dat jullie  kandidaat zijn voor de volgende uitwisseling of vorming!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief