Bart Bakt Brood

Af en toe komen wij in Den Dries lichtpunten tegen. Bart is er zo eentje van. Bedankt Bart, Lees hieronder zijn verhaal.

Keerpunt…
Iedereen heeft wel een moment in zijn leven waar je eens stilstaat hoe breekbaar we als mens zijn. Ook bij mezelf was dit het geval. Tien jaar geleden stond mijn leven stil.
Mijn oudste broer verdween plots uit mijn leven door een tragisch ongeval.
Dit was het keerpunt dat mijn leven overhoop haalde en waar ik de weg kwijt was. Gedurende twee jaar ben ík toen op een plek beland waar niemand wil zijn. Het ‘zwarte beest’, zo noemde ik het, had mijn lichaam en geest overmeesterd. Ik dacht maar aan één ding, hier weg zijn op deze planeet. Ik kon niets meer, ik wou niets meer, mijn hobby’s waren weg, gewoon gesmolten als sneeuw voor de zon. Mijn houtoventje, mijn bakkerijtje lagen onder het stof eenzaam te wachten op mij.
Dankzij de goede begeleiding, familie en vrienden heb ik de juiste afslag gevonden op het ronde punt waarop ik was verzeild. Toen heb ik besloten om het anders aan te pakken. Ik wilde iets terug doen voor de mensen omdat zij, met heel veel geduld, ervoor gezorgd hebben dat ik het evenwicht heb gevonden. Mijn oventje lachte terug, mij bakkerijtje kwam terug tot leven. Raar maar alles kreeg ik terug waar ik zo van hield en zo ontstond mijn ‘broodronde’.
Voor het ‘zwarte beest’ mijn leven beheerste, bakte ik broden voor mijn gezin maar toen heb ik besloten om mijn passie en liefde voor het brood te delen. Elke zaterdag ging ik op ronde met een mand geladen met verse broden. Eerst bij oude bekenden, vrienden, maar ik voelde dat er meer mensen nood hadden aan iets positief en een babbel. Langzamerhand werd mijn vriendenkring groter en ging ik ook langs bij mensen die ik nog nooit gezien of gehoord heb. Ik besliste ook om geld in te zamelen voor het goede doel door mijn broodjes te verkopen. De Warmste Week was het ideale evenement om de goede doelen en de vzw’s te steunen.
Momenteel heb ik al veel centjes bij elkaar gespaard en kunnen schenken, wat een heel goed gevoel heeft.
Nu met covid, wat het leven anders dan anders maakt, schenk ik broodjes. Ik wil van de wereld een ‘schenkwereld’ maken. Ik weet dat dit niet mogelijk is omdat geld en hebzucht de wereld bezoedelt.
Daarom heb ik besloten om een klein plekje van ons ‘bolletje’ te omarmen en dat is onze thuis… Vlaanderen.
Heel Vlaanderen rijd ik rond op zoek naar mensen die ik dan niet in de bloemetjes maar in de broodjes zet.
Ik wil de lach zien, de warmte voelen en ontdekken wat er leeft bij die mensen. Het is mijn therapie, mijn medicijn voor mezelf maar ook voor een ander. Delen maakt blij, zeg ik altijd, en dat is ook zo. Dit ervaar ik elke week opnieuw en schenkt me steeds een heel warm gevoel.

Vanaf dit jaar geef ik iedereen waar ik ga een extra broodje, een ‘schenkbroodje’. Ik wil het gevoel delen, bij de mensen die ik bezoek, wat ik elke week voel en beleef.
Iets schenken is het mooiste wat er is. Het is maar een broodje maar voor mij zijn ze van goudwaarde en daarom noem ik ze mijn ‘goudklompjes’.

Dit is kort mijn verhaal dat ik wil delen met jullie…
Bart

Schrijf je in op onze nieuwsbrief