Getuigenis van een respectvolle mama over Den Dries

We laten even een mama over Den Dries aan het woord. Inge Goossens is de moeder van Gerben. Deze jongeman met meervoudige beperkingen verblijft sinds een tweetal jaar in Den Dries. Inge getuigt over de bijzondere sfeer die er in de organisatie hangt, een sfeer die voor haar verbonden is met de visie en missie van Den Dries.

Een mama over Den Dries

Inge Goossens is de mama van Gerben, een jongeman met een zware fysieke en mentale beperking. De bijzondere sfeer die ze voelt telkens als ze Gerben in Den Dries komt bezoeken, beschrijft ze als volgt. “Deze sfeer heb ik in nog geen enkele andere voorziening gevoeld, er heerst hier echt een hippiesfeer, alles is heel los en je voelt je meteen op je gemak. Onder de medewerkers en in de leefgroep zitten er veel jonge mensen die echt meeleven en bezorgd zijn. Alle mensen met wie ik hier al mee te maken heb gehad, zijn stuk voor stuk positieve personen,” lacht Inge.

Wat was ik blij toen er twee jaar geleden een plaatsje vrijkwam voor onze Gerben. In deze fantastische organisatie hangt een werkelijk unieke sfeer die je meteen op je gemak stelt. Dat heeft alles te maken met de relatieopbouwende manier van werken van Den Dries. Mijn respect en bewondering voor alle medewerkers is groot. Iedereen werkt met goesting, is vriendelijk, bezorgd én positief ingesteld.
Inge Goossens

Omdat Gerben niet kan praten leiden de begeleiders alles af uit zijn gedrag en reacties. “Ik merk dat de begeleiders hem ondertussen al goed kennen en hem correct kunnen ‘lezen’ en ‘interpreteren’”, vertelt Inge. “Mijn respect en bewondering voor werkelijk alle medewerkers is dan ook heel groot. Ik heb het heel bewust over alle medewerkers, omdat ik zeker niemand wil vergeten. Ik doe trouwens ook mijn hoedje af voor (nvdr: toenmalig) directeur Luc Verbeke die volgens mij dé drijvende kracht is achter deze fantastische organisatie.” Letterlijk de woorden van een mama over Den Dries.

Sfeer is verbonden met de visie en missie van Den Dries

“Voordat Gerben hier terechtkwam heeft hij een tijd doorgebracht in een instelling een stuk verder weg. Daar was het ook goed, maar de verre afstand begon door te wegen. Jaren geleden hadden we Den Dries al eens bezocht, en vanaf de eerste kennismaking hoopte ik dat er ooit een plaatsje zou vrijkomen voor onze Gerben. Twee jaar geleden, toen het nieuwe systeem van persoonsgebonden budget werd gelanceerd, zijn we nog eens komen kijken en toen was er gelukkig een plaats vrij. Gerben werd meteen met open armen ontvangen,” herinnert Inge zich.

De sfeer in Den Dries is volgens Inge nauw verbonden met de visie en missie. “We kregen een rondleiding en grondige uitleg over het concept Gentle Teaching, en alles werd meteen duidelijk. Ik was er nog meer van overtuigd dat Den Dries de ideale tweede thuis zou zijn voor Gerben. Wat Gentle Teaching precies is, kan ik niet een-twee-drie uitleggen, je leest er het best de getuigenis van Luc Verbeke over Gentle Teaching in Den Dries even op na. Maar alles komt neer op wederzijds respect tussen bewoners en begeleiders. Het is niet de bedoeling de bewoners te veel te bemoederen of te straffen. Het is wel de bedoeling iedereen altijd te behandelen met dezelfde positieve ingesteldheid. De mensen die hier werken, dragen dat warme allemaal in zich. En dat moet! Je merkt de positieve effecten van Gentle Teaching aan de toffe sfeer die hier hangt,” aldus de mama over Den Dries.

Gerben is altijd content

“We hebben nog een zoon van 27 en een dochter van 24. Ze zien Gerben in het weekend thuis, maar als hier iets wordt georganiseerd, dan komen ze altijd mee. Want ook zij voelen de warmte en de positiviteit. Eén weekend per maand blijft Gerben in de leefgroep en dan hebben wij die twee dagen even voor onszelf. Je kunt het niet geloven welke zeeën van tijd ik dan heb! Respect voor de begeleiders van Den Dries! Ze doen zo’n prachtig werk.”

“Ook de evenementen van Den Dries mogen er zijn. De sneukeltoer, nieuwjaarsmarkt, Rock voor Specials… Een voor een prachtige initiatieven waar onze speciale zoon super van geniet en wij als ouders dus ook. Dank je wel, Den Dries!”. Alvast een uiterst positieve getuigenis van mama over Den Dries.

Liliane Stevens

Die eerlijkheid, spontaniteit, openheid en blijdschap als de bewoners je terugzien. Dat kleurt mijn leven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief