Werken als familiehulp in onze buitendienst

Veronica Toranzos werkt als familiehulp bij Den Dries en is heel tevreden met haar job. Ze getuigt met veel enthousiasme – af en toe onderbroken door een guitige lach – over hoe ze geniet van de samenwerking en het contact met de bewoners van Den Dries. Ze heeft heel bewust en met volle overtuiging voor dit doelpubliek gekozen, en daar somt ze haar redenen voor op. Spoiler: ze zijn allemaal superpositief.

Enthousiaste familiehulp bij den Dries

Veronica is personeelslid in dienst van Zorgbedrijf Meetjesland. In die hoedanigheid werkt ze als familiehulp bij Den Dries, althans in de buitendienst. Ze gaat langs bij een aantal mensen die zelfstandig begeleid wonen in de buurt van Den Dries en ondersteunt hen in wat ze doen. “Het Zorgbedrijf gaat ook langs bij oudere mensen, maar een tijdje geleden heb ik heel bewust gekozen om me uitsluitend te richten op de bewoners van Den Dries die zelfstandig begeleid wonen. Zo help ik onder meer Kris. Samen met zijn vrouw Lynn en een derde bewoner Johan woont hij zelfstandig in één huis. Kris en zijn vrouw Lynn wonen op de benedenverdieping, Johan woont boven. Ze delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken,” legt Veronica uit.

Ik ondersteun en help bewoners van Den Dries die zelfstandig begeleid wonen. Daar heb ik bewust voor gekozen, want ze zijn zo open en eerlijk en geven zo veel. Ze zijn altijd blij als ik kom en tonen hun emoties. Ze geven energie, gewoon door te zijn wie ze zijn. Werken voor hen is enorm dankbaar.
Veronica Toranzos

De week van Veronica is goed gevuld. “Ik kom bij Kris langs op maandag, woensdag en vrijdag. Op vrijdag doen we de boodschappen – Kris, Lynn en Johan beslissen wat ze de volgende maandag willen eten en die ingrediënten kopen we dan. Op maandag kook ik wat we hebben gekocht. Ze eten dan altijd het lekkerst, zeggen ze,” lacht Veronica. “Diezelfde dag onderhoud ik ook de woning, doe ik de strijk en soms ook wel eens de nageltjes van Lynn. Op woensdag poets ik het huis grondig en op vrijdag is er naast de boodschappen nog wat tijd voor allerhande karweitjes. Regelmatig drinken we samen een kwartiertje lang koffie en dan hebben we een supergezellige babbel. Eerlijk? Echt nodig hebben deze mensen me niet, ze kunnen zo veel zelf en daarom wonen ze ook zelfstandig. Ik ben er alleen maar om hen af en toe bij te staan,” lacht Veronica, alweer heel aanstekelijk.

Bewust gekozen voor functie van familiehulp bij Den Dries

Veronica kon een tijd geleden kiezen welk doelpubliek ze wilde ondersteunen. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. “Ik koos heel bewust en zonder ook maar één seconde te aarzelen voor de bewoners van Den Dries. Waarom? Omdat ze zo open zijn! Ze geven me altijd de indruk dat ik de meest fantastische persoon ben die op deze aarde rondloopt. Ik voel me altijd welkom, ze zijn altijd blij als ik kom. Soms zie ik ze al vol verwachting staan kijken aan het venster. Ze zijn met het kleinste in de wolken, reageren nooit negatief op een ‘fout’ cadeau, zijn altijd eerlijk. Als ze blij zijn, dan tonen ze dat, en dan krijg ik regelmatig een knuffel. Dat heb ik trouwens graag, want dat ligt volledig in mijn natuur. Via knuffels uiten we onze vriendschap,” lacht Veronica.

Even tussendoor, Veronica is afkomstig van Bolivia, leeft hier nu al zestien jaar en spreekt uitmuntend Nederlands. “Eigenlijk leer ik constant Nederlands bij, ook van de bewoners, en dat allemaal terwijl ik werk als familiehulp bij Den Dries. Als ik niet goed weet welk woord ik voor een bepaald iets moet gebruiken, dan vraag ik het aan Kris en dan helpt hij me, altijd even graag,” vertelt Veronica.

Koningin te rijk

Veronica zou haar job als familiehulp bij Den Dries voor geen geld meer willen opgeven. “Ik heb het zo hard getroffen,” lacht ze. “Werkelijk alle bewoners in de buitendienst zijn zo vriendelijk en aangenaam in de omgang, ik zou hen niet meer kunnen missen!”

Veronica Toranzos – personeelslid Het Zorgbedrijf Meetjesland

Ik krijg energie van de bewoners, door te zijn wie ze zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief