De buurt? Unaniem positief over Den Dries

Wat denkt de buurt over Den Dries? Myriam Heyndrickx woont al dertig jaar recht tegenover de hoofdingang van Den Dries en is intussen een echte ambassadrice geworden, altijd klaar om iets voor Den Dries te doen. Ze getuigt graag over wat het betekent tegenover zo’n organisatie te wonen. Ze kijkt alvast uit naar het resultaat van het nieuwe Masterplan in de Bolwerkstraat.

Wat denkt de buurt over Den Dries?

Die vraag legden we voor aan Myriam Heyndrickx, bewoonster van het huis vlak tegenover de hoofdingang van Den Dries. “Toen we onze grond kochten in 1988 kregen we reacties te horen als: “Wat doen jullie nu! Jullie weten toch wel wat er hier rechtover komt!” Typisch uitspraken van mensen die niet beter weten, zeker? Onbekend maakt altijd onbemind,” lacht Myriam. “We hebben ons niets van die reacties aangetrokken en zijn ervoor gegaan, en blij toe! Kort nadat we hier zijn komen wonen is Den Dries begonnen met de bouw. Ik ging dagelijks met zoon Bart, toen één jaar oud, naar de bouwputten kijken,” herinnert Myriam zich nog levendig. “Als je me vraagt “Wat denkt de buurt over Den Dries?”, dan kan ik alleen maar zeggen dat wij zelf nooit enig ongemak hebben ervaren. Integendeel zelf, we genieten dagelijks van de positieve warmte die de bewoners ons geven.”

Ik woon recht tegenover Den Dries en zie elke dag wel een of andere bewoner passeren. Die ontmoetingen hebben mij, mijn man en mijn kinderen geleerd zorg te dragen voor elkaar én voor anderen. In het nieuwe woonproject zullen de bewoners inclusief onderdeel worden van de gemeenschap. Wat een meerwaarde voor hen én voor de mensen die hier zullen komen wonen!
Myriam Heyndrickx

Den Dries blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in het leven van Myriams kinderen. “Ze zijn opgegroeid met Den Dries in de achtertuin en hebben veel zorg gezien. Nu zijn ze beiden volwassen en verantwoordelijk bezig met zorg. Zoon Bart zorgt voor verwaarloosde dieren, dochter Mieke heeft kinesitherapie gestudeerd gericht op kinderen met een beperking,” vertelt Myriam trots.

Rondom Den Dries is het aangenaam wonen

“We wonen in zo’n leuke omgeving, je ziet de mensen van Den Dries op straat, je komt ze tegen, je krijgt altijd een vriendelijke goeiedag, we geven altijd een vriendelijke goeiedag terug. Ook voor mij is dat een serieuze meerwaarde. Ik ken ze uiteraard niet allemaal bij naam, maar altijd is er die herkenning,” lacht Myriam. “De bewoners zijn zo lief, aangenaam en anders in positieve zin. Ik geef even een voorbeeldje. Vorig jaar ben ik één keer mee gaan petanquen met een groepje bewoners. Eén van hen stapte vorige week op me toe op de kledingbeurs van Den Dries en zei: “Jij hebt toch petanque met ons gespeeld?” Dat pakte me, en dat bewijst hoe leuk ze het vinden dat andere mensen meedoen met hun activiteiten.”

Wat met het nieuwe Masterplan?

“Om eerlijk te zijn kijk ik echt uit naar het resultaat van het nieuwe Masterplan. Alles zal hier verbouwd worden, sommige gebouwen worden neergegooid en hier en daar vervangen door andere. Den Dries wil in de eerste plaats een groene omgeving en kiest daarom bewust voor ondergrondse parkeerplaatsen, hoewel die véél meer kosten dan bovengrondse. Daartussenin komen er appartementen voor ‘gewone’ mensen. De bewoners van Den Dries zullen dus in een inclusieve leefomgeving terechtkomen,” somt Myriam op. “Wat de buurt dan over Den Dries zal denken? Dat kan toch alleen maar positief zijn?”

“Nog een groot voordeel aan het Masterplan is dat er tussen onze en de aanpalende wijk een trage weg komt, enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De auto’s zullen moeten omrijden. Leuk én veilig vind ik dat, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor ons!”, lacht Myriam.

Wonen in de buurt van Den Dries? Alleen maar voordelen

“Inderdaad, ik zie geen enkel nadeel,” vertelt Myriam. “Dag in dag uit zien we mensen met een beperking bezig, zien we hoe ze erin slagen een fijn leven op te bouwen en bezig te zijn, ondanks hun beperking. Zo gelukkig dat ze in het leven staan! Dat alles zorgt ervoor dat we al onze kleine probleempjes wat relativeren. We leren “andere” mensen kennen en zien wat die allemaal kunnen. Omgaan met mensen met een beperking leert ons niet alleen veel over het leven, het bevordert ons leven ook positief. Het is één constructief verhaal,” lacht Myriam.

Even samenvatten: wat denkt de buurt over Den Dries?

“Volgens mij beoordeelt de hele buurt voorziening Den Dries unaniem positief. En tegen de mensen die dertig jaar geleden zeiden: “Weet je wel wat er hier rechtover komt?”, durf ik te antwoorden: “Ik denk dat ik in een véél betere en zinvollere omgeving ben terechtgekomen dan jullie,” besluit Myriam met een knipoog.

Inge Goossens

In deze fantastische voorziening hangt een werkelijk unieke sfeer die je meteen op je gemak stelt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief