Gentle teaching congres

Den Dries, Universiteit Gent en Hogeschool Gent organiseren het 20 ste internationale Gentle Teaching Congres 17 tot 19 september 2019 in Gent

Voorziening Den Dries in Evergem, pionier op het vlak van Gentle Teaching in België, organiseert het 20ste Gentle Teaching Congres in Gent. Dit jaar voor de eerste keer in samenwerking met Hogeschool Gent én Universiteit Gent, Vakgroep Orthopedagogiek. Een meerwaarde, want beide instellingen zijn de hofleveranciers van zorgmedewerkers. Plaats van samenkomst is de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, UGent, aan de Henri Dunantlaan. Op de agenda: meer dan 40 workshops en lezingen, zowel praktijk- als academisch gericht.

Zorginstelling Den Dries werkt al 25 jaar vanuit de benadering van Gentle Teaching. In alle omstandigheden streven ze voortdurend naar verbondenheid in hun zorgrelatie met mensen. Dat maakt hen niet alleen pionier in België, maar ook vrij uniek in de wereld. Met dit congres toont Den Dries nu al voor de tweede keer aan dat zij een kenniscentrum willen zijn van de Gentle Teaching-methodiek en dat ze die kennis ook willen delen. Dit jaar wordt de conferentie georganiseerd samen met de Hogeschool Gent en de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.

250 deelnemers uit 13 verschillende landen op het 20ste Gentle Teaching Congres

Amerikaans psycholoog John McGee en assistent Dan Hobbs, grondleggers van Gentle Teaching, legden al in het eerste congres de kiem voor de huidige internationale samenwerking. In dit driedaags forum anno 2019 zijn mensen uit alle windstreken aanwezig. Er worden 250 deelnemers uit 13 landen verwacht waaronder Japan, de VS, Canada, IJsland, Denemarken, Faeröer eilanden, Liberia… Drie kwart van de deelnemers is actief in de wereld van de zorg, een kwart is academicus. Zij staan in voor zowel praktijkgerichte workshops als academische lezingen, en die combinatie maakt de conferentie uniek. Den Dries werkt op dit vlak al jaren samen met de academische wereld.

Thema Gentle Teaching Congres 2019: belang van de relatie in de hulpverlening

Alle deelnemers getuigen in lezingen en workshops over het belang van de relatie in de hulpverlening – het thema van het congres dit jaar – en/of over de manier waarop zij de Gentle Teaching-methode in hun land in de praktijk brengen. Elke cultuur vraagt immers een eigen invulling en legt haar eigen accenten. Sommigen ontfermen zich over mensen met een verstandelijke beperking, anderen richten zich op jongeren. Hoewel het doelpubliek verschillend is, gaat het in essentie altijd over marginalized people, kwetsbare mensen die zich in de marge van onze maatschappij bewegen. Bedoeling is van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Op het programma staan een aantal keynote speakers uit binnen- en buitenland. Zo komt onder meer Prof. Dr. Paul Verhaeghe aan het woord. Zijn visie op autoriteit, de machtsfactor binnen de hulpverlening, spoort goed met de moraliteit van verbondenheid, dé basis van Gentle Teaching.

Ga naar de pagina van het Gentle teaching congres.

 

Dimitri de Martelaere

Elk individu is in de eerste plaats een mens die waardering en respect verdient.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief